Van koffies naar keynotes: wat levert podcasting op

Heb je je ooit afgevraagd wat een podcast je nu eigenlijk oplevert? Het is echt veel meer dan je denkt! Nadia stond vorige week op het podium om te spreken over ons podcastverhaal. Wie had gedacht dat we na vijf jaar onze podcastexpertise met bijna heel ondernemend Vlaanderen konden delen? En zo zijn er nog veel andere voorbeelden van wat je uit een goede podcast kunt halen.

Waarom blijven de resultaten uit?

Als je podcast niet de gewenste resultaten oplevert, ligt het probleem vaak bij de basis: je format sluit niet aan bij je doelstellingen. Het is zoals een puzzelstukje dat niet past. Het ziet er misschien mooi uit, maar het werkt gewoon niet.

De 4 doelen van podcasting

1. Naamsbekendheid: jouw expertise in de spotlight

Podcasting is jouw ticket naar positionering binnen je niche. Neem bijvoorbeeld de podcast How to be Single van Charlotte Wilmssen. Wat begon als een serie gesprekken groeide uit tot een business model met een boek, een community van singles en retreats zoals de How to be Single Girlstrip. Charlotte heeft haar job uiteindelijk kunnen opzeggen om zich volledig te wijden aan haar missie.

Een ander voorbeeld van wat podcasting kan opleveren, is een strategische herpositionering in een nieuwe markt, waar je nog geen gevestigde positie hebt of waar je naamsbekendheid moet ontwikkelen. Neem bijvoorbeeld Yasmin Vantuykom. Zij combineerde de lancering van haar podcast Scroll-A-Holics met de lancering van haar boek om haar herpositionering nog meer te versterken.

2. Conversie: van luisteraar naar klant

Je podcast als lead magnet? Het werkt! Businesscoach Sven De Paepe gebruikt zijn podcast Sharpen om zijn expertise te delen en positioneert zichzelf als de go-to expert in zijn vakgebied.

Ook Sarah Debaets heeft een succesvolle conversie. Met haar podcast Imposter Talks wist ze al na slechts zes afleveringen nieuwe klanten aan te trekken voor haar leiderschapscoaching. In haar podcast combineert ze het delen van haar vakkennis met authentieke en herkenbare verhalen die leiders en professionals inspireren, maar ook motiveren.

3. Geld verdienen of deals binnenhalen

Onze podcast 50 Koffies bracht maar liefst €140.000 op in één jaar tijd! Dit resultaat maakte niet alleen groei mogelijk als team, maar bood ons ook waardevolle testmogelijkheden voor klanten. 

Uiteindelijk volgden ook partnerships met merken zoals Afas Software en Koffie Kàn, een bewijs dat sponsoring een reële inkomstenstroom kan zijn. Met twee seizoenen, honderd afleveringen en meer dan 300.000 plays blijven mensen naar onze podcast luisteren, ook al liggen de opnames nu even stil.

4. Community building

Met onze podcast 50 Koffies schuiven we aan tafel met Belgische topondernemers en -experts, waarmee we onze eigen community van professionals opbouwen die net zoals wij verslaafd zijn aan straffe verhalen en nieuwsgierig zijn naar wat ondernemerschap betekent in ons land. 

Deze zomer lanceren we een nieuwe podcast met Tom Van Asten. Hij brengt vaderschap onder de aandacht met zijn podcast Vaders onder druk. Hiermee bouwt Tom een community voor vaders die alle borden in de lucht willen houden: succesvol zijn op het werk én thuis aanwezig zijn als vader en partner.

En dan sta je op een podium voor duizenden ondernemers…

Het mooiste aan podcasting is dat je wordt erkend als dé expert in je vakgebied. Plots word je gevraagd voor keynotes, panels en live-events. En vertel je jouw verhaal aan (bijna) heel ondernemend Vlaanderen.

Zo gaf Nadia deze maand een keynote op Work Smarter 2025 van Teamleader. Over hoe een koffie drinken het startschot werd van 50 Koffies en Podcast Producties. Op 19 juni gaat ze spreken op het Imperfect Live Event van FastForwardAmy. Je kunt dus ook letterlijk het podium claimen met je podcast.

Wil je Nadia boeken voor jouw event? Plan hier een koffiemoment om het te bespreken.