
In mei 2024 bereikte CNN tijdens primetime in de Verenigde Staten slechts 83.000 kijkers. Fox News haalde in dezelfde periode 168.000 kijkers. Dat zijn de laagste kijkcijfers ooit gemeten. Deze cijfers zijn verwaarloosbaar ten opzichte van het bereik van populaire socialmediainfluencers en podcasthosts. (Cijfers uit aflevering van The Diary of A CEO met Codie Sanchez en host Steven Bartlett)
Grote mediabedrijven bereiken het brede publiek niet langer. Het vertrouwen is verdwenen, zeker bij jongere generaties. Tegelijk groeit de populariteit van podcasts. En dat is geen toeval.
De vertrouwenscrisis van de media is jouw kans als podcasthost
Er heerst een diepgeworteld wantrouwen in onze samenleving. Mensen hebben steeds minder vertrouwen in overheden, in grote bedrijven, in traditionele media en in instellingen die ooit als onbetwistbaar werden gezien. Vooral jongere generaties, millennials en mensen onder de dertig jaar, vertrouwen vandaag meer op stemmen die zij persoonlijk volgen. Zij geloven eerder een podcastmaker of een socialmediainfluencer dan een nieuwsanker of officiële woordvoerder.
De moderne mediaconsument wil geen ingestudeerde soundbites, ze willen echte gesprekken. Open. Ongefilterd. Oprecht. Volgens cijfers van Spotify for Creators vertrouwt 63% van de podcastluisteraars hun favoriete host meer dan hun favoriete influencer op sociale media. (Bron: Trendrapport Podcasting 2024)
Wat betekent dat voor jouw bedrijf of organisatie? Voor grotere bedrijven is het vaak moeilijk om vertrouwen op te bouwen. Mensen herkennen zich niet in een logo of een merknaam. Er is geen gezicht, geen stem, geen mens achter het merk. Hoe kun je dat oplossen?
Een bank met een gezicht: hoe KBC het aanpakte
Voor KBC hebben we hun podcast Uitschieters onder de loep genomen. KBC is een grote bank, maar dankzij deze podcast tonen zij naast hun zakelijke ook hun menselijke kant. Ze voeren echte gesprekken met echte mensen, die niet aanvoelen als reclamepraat. Zo krijgt een groot bedrijf opnieuw een persoonlijk gezicht, dat zorgt voor meer verbinding met luisteraars, klanten en zelfs interne teams. Lien Weekers, Corporate journalist bij KBC, had veel goeds te vertellen over de tweedaagse Podcast Strategy Sprint die we samen met hen mochten uitvoeren.
Wat een professionalisme hebben jullie toch! Toekomen en meteen een steengoede, scherpe podcastdiagnose op je lessenaar vinden. Gelukkig kregen we een goed rapport en super veel tips waar we concreet mee aan de slag kunnen. Twee dagen all eyes op ONS materiaal: pure luxe. Heel veel succes met de volgende tweedaagse! - Lien Weekers, Corporate journalist at KBC Bank & Verzekering
Podcasts maken is een marathon, maar heb je toch even die sprint nodig om uit de startblokken te geraken? Boek hier een koffiemoment om het met ons te bespreken.
Waarom een host méér doet dan presenteren
Een podcast zorgt voor een intiemere luisterervaring dan de radio. Je luistert vaak met oortjes in, op een rustig moment en je kiest bewust voor een bepaalde host. Hierdoor ontstaat er een vertrouwensband tussen luisteraar en host. Deze relatie is sterk en heeft ook invloed op gedrag van de luisteraar of kijker.
- Advertenties die worden voorgelezen door de host zelf zorgen voor een hogere merkherkenning, meer interesse en een grotere aankoopintentie. Tot wel 71% van de podcastluisteraars onthoudt de merknaam beter en staat positiever tegenover het merk.
- Sponsoring die op een natuurlijke manier wordt besproken door de host wordt veel minder storend ervaren dan externe advertenties of promoties die ingesproken zijn door een merk zelf.
Een podcasthost vervult de rol van vertrouwenspersoon, gids en merkvertegenwoordiger, veel meer dan een klassieke presentator. Het is een vertrouwd gezicht of een vertrouwde stem.
Download hier ons Trendrapport Podcasting 2024 met alle cijfers, trends en updates over podcastland!
De host geeft een gezicht aan het topic
Een goed gekozen host kan niet alleen een merk menselijk maken, maar ook een complex of breed thema tastbaar en herkenbaar maken. Denk bijvoorbeeld aan Greta Thunberg, die het klimaatdebat voor en door jongeren wereldwijd op de kaart zette. Of aan Marc Van Ranst, die tijdens de coronacrisis duiding bracht over wetenschappelijke informatie. Nog een voorbeeld: Charlotte Wilmssen van de podcast How to be single, die op haar beurt een community bouwde rond het thema ‘single zijn’.
Je hoeft geen bekende naam te zijn om impact te maken. Je kan zelf het gezicht worden van een thema, een missie of een verhaal dat je wil delen. Als ondernemer, expert, professional of organisatie. Door jezelf als spokesperson naar voren te schuiven, bouw je vertrouwen op, vergroot je je impact en kan je ook je verkoopresultaten verbeteren.
Somebody call the podcast doctor?
Wil je weten hoe sterk jouw huidige podcastidee is? Of wil je ontdekken waar er nog groeikansen liggen? Boek dan een podcastdiagnose en ontvang eerlijke, gerichte feedback van onze podcastexperts.