
Waarom YouTube dé plek is voor jouw podcast
YouTube, bekend als hét videoplatform, is tegenwoordig veel meer dan dat. Met het grote bereik en een steeds bredere toepassing van video is YouTube uitgegroeid tot een onmisbare hub voor podcasters. Het is dé plek waar audio en video samenkomen. Maar wat maakt YouTube zo aantrekkelijk voor podcasters? En hoe kun je als maker meesurfen op de YouTube-trends?
Is YouTube écht een podcastplatform?
Met meer dan twee miljard maandelijkse gebruikers wereldwijd en maar liefst acht miljoen actieve gebruikers in België (mei 2024), is het bereik van YouTube niet meer te negeren. Volgens een Kantar-onderzoek zien Belgische jongeren YouTube als hun favoriete platform. 40% van de nieuwe podcastgebruikers geeft de voorkeur aan podcasts met video. In de VS is YouTube inmiddels het meest gebruikte platform voor podcasts, populairder dan Spotify en Apple Podcasts.
Generatie Z maakt actief gebruik van YouTube voor podcasts. Uit onderzoek blijkt:
● 84% van de maandelijkse podcastluisteraars uit deze leeftijdsgroep luistert of kijkt via YouTube.
● 37% geeft de voorkeur aan podcasts mét video.
YouTube: waar podcasts worden ontdekt
YouTube helpt podcasters groeien met hun unieke search-and-discovery-systeem. De recommendation engine verbindt gebruikers met hun favoriete content, en dat kan uiteraard ook voor podcasts. Met deze technologie brengt YouTube de juiste podcasts naar het relevante publiek. En het werkt: 31% van de wekelijkse podcastluisteraars ontdekte een nieuwe podcast via YouTube, vooral onder jongeren. Dankzij het krachtige aanbevelingsalgoritme worden podcasts aanbevolen op basis van gebruikersvoorkeuren, zoekgedrag en eerdere kijkgewoontes.
Op YouTube vind je podcasts op twee plekken:
- YouTube Main: hier werken podcasts net als video’s. Ze zijn zichtbaar op de homepage en worden aanbevolen via onze algoritmes.
- YouTube Music: je wisselt gemakkelijk tussen audio en video, perfect voor on the go.
YouTube maakt vindbaarheid eenvoudiger met functies zoals een speciale podcastpagina (youtube.com/podcasts), badges om podcasts te labelen en aanbevelingen op maat. Het algoritme zorgt dat jouw podcast meer zichtbaar wordt voor fans van vergelijkbare content.
Hoe verdienen podcasters geld op YouTube?
Of je nu een podcastmaker of een videocreator bent, YouTube biedt dezelfde verdienmodellen voor iedereen. Momenteel gaat 99% van het totale podcastinkomen naar slechts 1% van de podcasters. Een oneerlijke verdeling, en daar wil YouTube verandering in brengen. Het platform creëert nieuwe kansen voor zowel beginners als ervaren podcasters, zodat iedereen kan groeien en verdienen!
Verdienmodellen op YouTube
- Advertenties
Om advertentie-inkomsten te verdienen, moet je lid worden van het YouTube Partner Program. Dit kan zodra je:
○ 1.000 abonnees hebt.
○ 4.000 luisteruren hebt behaald.
- Omdat podcasts op YouTube als video worden behandeld, maakt je podcast kans op hogere CPM’s (kosten per duizend weergaven) en meer advertentie-inkomsten.
- Abonnementen
Als YouTube-partner kun je ook inkomsten genereren via abonnementen. Een groot deel van deze opbrengsten gaat direct naar jou als maker. - Alternatieve verdienmodellen
Naast advertenties en abonnementen heeft YouTube nog allerlei tools, zoals:
○ Super Chat: laat kijkers betalen om hun berichten bovenaan de chat te zetten tijdens live podcasts.
○ Merchandise: verkoop je eigen producten (zoals T-shirts of gadgets) met directe links in je video’s.
○ Shopping tools: maak je video's interactief door je producten erin te laten zien.
Een podcast op YouTube: hoe werkt het?
Drie jaar geleden moest je een audiobestand downloaden, omzetten in een video via een editing-app, en handmatig uploaden naar YouTube. Gelukkig hoeft dat niet meer! Podcasts functioneren als playlists op YouTube. Je hebt drie opties in YouTube Creator Studio:
- Een nieuwe podcast maken: je gaat je podcast vanaf nul op YouTube plaatsen met titel, beschrijving, thumbnail en afleveringen.
- Een bestaande playlist instellen als een podcast: stel je hebt al een playlist met video’s en je wil dat het op YouTube als podcast wordt gelabeld.
- RSS-feed indienen: je kan tegenwoordig je bestaande RSS-feed koppelen aan je YouTube-kanaal. Dit zorgt ervoor dat alle toekomstige afleveringen, audio-only, automatisch in je playlist worden geüpload. Je afleveringen worden gelabeld als video’s, wat de vindbaarheid en monetisatie van je podcastreeks vergemakkelijkt.
Hoe doe je dat?
Gebruik je een podcasthostingplatform zoals Spotify for Podcasters? Genereer dan de url van RSS-feed en voer deze in via YouTube Creator Studio. Zo worden nieuwe afleveringen automatisch toegevoegd, zonder extra werk!
Wat moet je nog handmatig doen?
- Titels of beschrijvingen aanpassen: wijzigingen na publicatie gebeuren niet automatisch via de RSS-feed.
- Videobestanden uploaden via RSS-feed: wil je je podcast als video uploaden? Dat kan (nog) niet via de RSS-feed. Je zult de video’s handmatig moeten uploaden in YouTube Creator Studio.
Hoe haal je het meeste uit podcasten op YouTube?
Analytics
YouTube heeft net zoals andere platforms analytics die al jaren onmisbaar zijn voor videocreators. Door je podcast te uploaden, krijg je toegang tot waardevolle data zoals:
- Kijk- en luistertijd: zie hoe lang mensen luisteren of kijken, en waar ze afhaken of terugspoelen.
- Zoekopdrachten en traffic: bekijk hoe kijkers je afleveringen vinden, welke zoektermen ze gebruiken, en welke video's of podcasts hen naar jouw content leiden.
- Concurrentieanalyse: leer welke andere kanalen jouw doelgroep volgt, en krijg een beter beeld van hun interesses.
Met deze inzichten kun je strategisch plannen, betere keuzes maken over gasten, onderwerpen en formats, en je podcast blijven verbeteren.
Nieuw kanaal of bestaand kanaal?
Dit hangt af van je doelgroep en doelstellingen.
- Gebruik je bestaande kanaal: als je podcast een aanvulling is op je huidige content en je hele doelgroep aanspreekt.
- Start een nieuw kanaal: als je podcast een compleet andere doelgroep dient, overweeg dan een apart kanaal.
Contentstrategie voor succes op YouTube
YouTube Clips vs. YouTube Shorts
YouTube Clips is een functie waarmee kijkers een kort fragment (tussen 5 en 60 seconden) uit een bestaande YouTube-video of livestream kunnen ‘knippen’ en delen met anderen. Clips zijn geen nieuwe video's. Ze linken altijd terug naar de originele video, zodat je meer views en engagement krijgt.
Hoe begin je eraan?
- Je kunt een clip maken door op de Fragment-knop (in het Engels: Clip) onder een video te klikken met het schaaricoontje.
- Je selecteert een fragment uit de video en geeft het een titel. Vervolgens kun je de clip delen via een unieke link.
YouTube Shorts zijn verticale video's van maximaal 3 minuten om als teaser te gebruiken voor je volledige afleveringen. Hiermee kun je kijkers nieuwsgierig maken en ze doorverwijzen naar je long-form content. Shorts zijn ideaal om nieuwe doelgroepen te bereiken of om viraal te gaan, en dragen bij aan de groei van je kanaal en je zichtbaarheid in het YouTube-algoritme.
Hoe werkt het?
- Shorts kun je snel bewerken in de YouTube-app. Je kunt ook filters en achtergrondmuziek toevoegen.
- Shorts worden getoond in een speciale Shorts feed die gemaakt is voor snel scrollen, vergelijkbaar met TikTok of Instagram Reels.
Vergeet ook zeker niet…
Thumbnails: dit zijn de eerste visuals die kijkers zien, dus maak ze informatief en tegelijkertijd onweerstaanbaar.
Chapters: voeg tijdcodes toe aan je video's om langere content in hoofdstukken op te delen. Zo kunnen kijkers snel naar de onderwerpen springen die hen het meest interesseren. Begin met minstens drie duidelijke tijdstippen en zorg dat je belangrijkste onderwerpen makkelijk te vinden zijn.
What’s next?
YouTube zet volop in op podcasts, en dat is geen verrassing. Hoewel YouTube nu nog losstaat van je hostingplatform, zijn er spannende updates gepland:
- Automatisch afleveringen uploaden vanuit je hostingplatform.
- Al je analytics overzichtelijk op één plek beheren.
En mocht je nog twijfelen: video is here to stay and YouTube is the place to be. Niet alleen om jonge, nieuwe luisteraars te bereiken, maar ook om de vindbaarheid en toegankelijkheid van je podcast te blijven vergroten.
Wil je zelf aan de slag met jouw video podcast? Boek dan hier een gratis koffiemoment met Nadia, Co-founder van Podcast Producties en kijk wat we voor jouw podcast kunnen betekenen.