
Wat brengt podcasting in 2025?
2024 was hét jaar van de podcastupdates! Het was een rollercoaster met maandelijkse updates van Spotify en een explosie aan AI-tools om videocontent sneller (en hopelijk beter) te maken. Maar wat betekent dit voor jou als podcastmaker in 2025?
Spotify, het nieuwe YouTube?
In 2024 vroegen we ons af: wordt Spotify het nieuwe YouTube? Alles wijst erop dat het antwoord ‘ja!’ is.
Spotify zet steeds meer in op videocontent. Dit betekent nieuwe manieren om jouw podcast in de spotlight te zetten:
- Videoclips: de korte videofragmenten die je al op TikTok of Instagram gebruikt, kun je nu ook direct op Spotify plaatsen als ‘videoclip’.
- Bewegende thumbnails: vergeet statische covers! Voeg een bewegende video-thumbnail toe aan je afleveringen om in het oog te springen van luisteraars.
- Nieuwe analytics: met de funnel-analytics van Spotify for Creators krijg je meer inzicht in hoe luisteraars door jouw podcast navigeren.
- Thumbnails in YouTube-format: het vierkante tegeltje is niet meer, Spotify is overgegaan naar een 16:9-formaat, precies zoals op YouTube.
Apple Podcasts: series in de schijnwerpers
Serial storytelling blijft een van de meest impactvolle vormen van podcasten. Dit zijn podcasts waarvan je de afleveringen in de juiste volgorde moet beluisteren om het verhaal volledig te begrijpen
Apple Podcasts zet storytelling in de kijker met een aantal features:
- Top Series Chart: voor het eerst is er een hitlijst speciaal voor seriepodcasts, die continu wordt bijgewerkt door Apple.
- Series Essentials: elke maand kiest Apple een serie die extra in de spotlight wordt gezet door hun editors.
- De categorie ‘New Series’: je krijgt een overzicht van verhalende podcasts op basis van wat je eerder hebt geluisterd.
Waarom YouTube onmisbaar is voor je podcast
YouTube blijft investeren in podcasts en heeft een doelgroep die hunkert naar videocontent.
Met meer dan twee miljard maandelijkse gebruikers wereldwijd is YouTube een platform dat je niet mag negeren. In België alleen al zijn er acht miljoen actieve gebruikers. Vooral Generatie Z gebruikt YouTube als go-to platform voor podcasts. 84% van de podcastluisteraars uit Gen Z luistert of kijkt via YouTube. Deze doelgroep maakt voor het eerst kennis met podcasts via YouTube in plaats van de ‘traditionele’ podcastplatforms.
Je kan tegenwoordig je bestaande RSS-feed koppelen aan je YouTube-kanaal. De audio van al je (toekomstige) afleveringen komt dan op YouTube automatisch in een playlist te staan. En met YouTube Shorts maak je het je publiek extra makkelijk om door te klikken naar je volledige podcastaflevering.
Videopodcasting is here to stay
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: investeer in video. Je hoeft niet meteen een 4K-studio met drie camera’s te hebben, maar mensen kijken nu eenmaal graag naar mensen. Dat geldt ook voor podcasts. Zonder videopodcast loop je een deel van je potentiële publiek mis.
Platformen gaan actiever onderscheid maken tussen kwalitatieve en minder professionele podcasts. Video is daarbij een belangrijke factor. Een videopodcast laat niet alleen je professionaliteit zien, maar geeft ook meer mogelijkheden om je verhaal de wereld in te sturen.
Daarnaast zetten platformen zoals YouTube video-analytics steeds meer in op waarmee je kunt zien hoe je publiek je content consumeert. Je krijgt inzicht in kijktijden, populaire segmenten en waar mensen afhaken. Met deze extra data kun je je content verbeteren en inspelen op wat je publiek écht interessant vindt.
Door hoofdstukken toe te voegen aan je videopodcast help je kijkers snel naar de onderwerpen te gaan die hen het meest interesseren. Dit kun je doen via podcastplatformen of direct op YouTube. Begin met minstens drie duidelijke tijdstippen en markeer je belangrijkste onderwerpen. Zo vinden luisteraars of kijkers sneller wat ze zoeken, en blijven ze langer betrokken.
Alle nieuwe tools en trends wijzen één kant op: video, video en nog meer video!
Verdien geld met je podcast
Steeds meer platformen maken het makkelijker om met je podcast geld te verdienen en spelen in op verschillende vormen van monetization Denk bijvoorbeeld aan:
- Betaalde content: laat luisteraars betalen voor exclusieve afleveringen of extra's.
- Memberships: bouw een trouwe fanbase die jou financieel steunt in ruil voor voordelen.
- Sponsordeals: werk samen met brands en gebruik die inkomsten om je podcast te laten groeien.
Benieuwd hoe je dit kunt aanpakken? Download ons e-book en ontdek hoe je jouw podcast echt voor je kunt laten werken!